MENÜ

DSİ tarafından Hatay'ya yapılan yatırımlar hayat buluyor. .

Yayınlanma Tarihi : 24.08.2022 00:00 Bu haber 93 defa okundu

TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman'ın son dönemde konu ile ilgili faaliyetleri arttı.

Paylaş Paylaş Paylaş
DSİ tarafından Hatay'ya yapılan yatırımlar hayat buluyor. .

Çiftçinin can suyuna katkı vermek için çalışmalar yürüten Yayman son dönemde DSİ 6.Bölge müdürlüğü ve ekibi ile beraber çalışmaları yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Milletvekili Yayman, geçtiğimiz günlerde Reyhanlı Barajına su getirecek 36 kilometre uzunluğundaki suni bir nehir olacak olan “Karasu Derivasyon Kanalı”nın ilk harcını döktü. Çiftçiye sulama konusunda katkı sağlayacak çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Hatay'ın neredeyse tüm bölgelerinde yapılan çalışmalar son hız devam ediyor. Tarımsal faaliyetlerde hayatı öneme sahip olan suya erişim noktasında yapılan çalışmalar sayesinde üretim yapan ve ekonomiye katkı sağlayan köylüye, çiftçilere destek olunmaya çalışılıyor.

Öte yandan bunca çalışmaya rağmen barajlardaki su oranlarının yetersizliği ve var olanların da gerekli bakım ve çalışmalarının azlığı çiftçiye sıkıntı yaratıyor.

Önceki gün yerel bir televizyonda programa katılan Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş barajlar konusunda var olan kapasitenin az olduğunu iktidar ve vekillerinin halkı yanlış yönlendirildiğine dair ifadeler kullandı.

Suyun hayat olduğu ve çiftçinin en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde barajlarda su kapasitesinin artırılması ve dağıtım konularının işlevsel hale getirilmesi hayatı önem taşıyor.

Antakya'ya bağlı Avsuyu ve çevresinde bulunan mahallelerin su ihtiyacını karşılamak için Yarseli Barajından beslenen sulama kanallarının sıkıntılarını dile getiren köylüler yetkililerden çözüm beklediklerini aktardılar.

Sulama yaptıkları boruların içerisinde bulunan yosunlardan kaynaklı yetersizlikten ve sık sık tıkanmalar yaşandığından şikâyet eden vatandaşlar, DSİ bağlı kanalların gerekli temizliklerinin yeteri kadar ve zamanında yapılmadığından şikayetçi oldular.

Beton kanallarının temizliğinin yapılmadığını ve sık sık tıklanmalar yaşadıklarını dile getiren köylüler, bugünlerde çok ihtiyaç duydukları ve ekim yaptıkları Pamuk ve Biber hasatı mevsiminde yaşananların kendilerini olumsuz etkilediğini ifade ettiler.

Öte yandan kanallardan aktarılan suyun 1 Eylül itibariyle kapanacağı çiftçiye haftada bir ya da iki gün su verileceği söyleniyor.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Avsuyu mahallesinden çiftçimiz konu ile alakalı muhtarla görüştüklerini ama bu konuda elinden bir şey gelmediğini yetkililerin bu konuda yapılacak bir şey yok dediğini aktardı.

Çiftçiye her gün su lazım diyen vatandaşımız, görevli bekçilerin sezon kapanıyor bundan sonra suyu belirli günlerde alacaksınız şeklinde konuştuğunu söyleyerek ilerideki günlerde yaşayacakları sıkıntıları şöyle ifade etti:

"Yarseli Barajının bölgenin can damarı olduğuna dikkat çeken üretici, barajın etki alanı Bohşin Avsuyu, Hacıpaşa, çevre mahalleler ve Narlıca’ya kadar uzanan bir alanı kapsıyor. Su ihtiyacını kısıtlı günlerle bu kadar geniş alanda karşılanması zor görünüyor.  Gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor" dedi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol