MENÜ

GÜZELMANSUR TBMM'YE SAHTE DİPLOMA ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİ

Yayınlanma Tarihi : 01.12.2022 17:23 Bu haber 157 defa okundu

Hatay Milletvekili Mehmet GÜZELMANSUR TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA SAHTE DİPLOMA ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİ 

Paylaş Paylaş Paylaş
GÜZELMANSUR TBMM'YE SAHTE DİPLOMA ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİ

Üniversite mezunu işsiz genç sayısı milyonları bulurken, sahte diplomalı doktor, öğretmen, akademisyen, bürokrat haberleriyle ülke gündemi sarsılmaktadır. Özellikle kamuda liyakatin yok edilmesi ve nepotizmin artması sahte diplomayla istihdamı yaygınlaştırmaktadır.GÜZELMANSUR TBMM'YE SAHTE DİPLOMA ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİ

TÜBİTAK’a sahte diplomalı uzmanların, önemli kamu kuruluşlarına sahte diplomalı bürokratların, üniversitelere sahte diplomalı akademisyenlerin girebiliyor olması, hem okumak yerine emek hırsızlığıyla birkaç günde diploma sahibi olmak isteyenlerin, hem de sahte diploma üretip satarak para kazanmak isteyen dolandırıcıların cesaretlerini artırmaktadır.GÜZELMANSUR TBMM'YE SAHTE DİPLOMA ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİ

Sahte diploma dolandırıcılığı o kadar aleni hale gelmiştir ki sosyal medya platformlarından veya kurulan web siteleri üzerinden, ilkokuldan üniversiteye kadar tüm kademeler için diploma tarifeleri ilan edilmektedir. Açık açık sahte diploma satışları yapılmakta, hatta reklamlar düzenlenmektedir. İnternetten veya sosyal medyadan iktidara karşı yapılan eleştirel yorumlar dahi anında tespit edilip, jet hızıyla işlem yapılırken, sahte diploma satış siteleri illegal faaliyetlerine rahatlıkla devam edebilmektedir.

Sahte diploma satışı yapan, sahte diplomayla iş bulup gelir elde eden kişilere yönelik cezaların yetersiz olması da bu suçun yaygınlaşmasının bir diğer nedenidir. Sahte diploma satanlar ya da kullananlar genellikle 2 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmaka, çoğu durumda da hükmün açıklanması geriye bırakılmaktadır. Dolayısıyla ceza yetersizliği de sahte diplomalıları artırmaktadır.

Özetle, ülkemizde liyakatin yok edilmesi, nepotizmin yaygınlaşması, sahte diplomayla önemli yerlere gelinebilmesi, denetimsizlik, cezaların yetersizliği sahte diploma satışının da, sahte diplomalıların da artmasına neden olmaktadır. Bu durum pek çok kesimin mağdur olmasına yol açarken, adalet duygusunu ve umudu örselemektedir.

Yukarıda bahsedilen nedenlerle, sahte diploma satışı ve sahte diplomayla istihdamın önüne geçmek için, sorunu etik, toplumsal, siyasal ve hukuksal bağlamda  tüm yönleriyle araştırmak, ihtiyaç duyulan tüm denetim mekanizmalarını ve yasal düzenlemeleri belirlemek amacıyla TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz. 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol