MENÜ

HATAY MEDİKALCİLER DERNEGİ BAŞKANI ATEŞ BU BİR HALK SAĞLIĞI MESELESİDİR !

Yayınlanma Tarihi : 06.06.2022 00:00 Bu haber 152 defa okundu

Hatay Medikalciler Derneği başkanı Hasan ATEŞ ; Yüce Türk Milleti Değerli Meslektaşlarım

Paylaş Paylaş Paylaş
HATAY MEDİKALCİLER DERNEGİ BAŞKANI  ATEŞ BU BİR HALK SAĞLIĞI MESELESİDİR !

Tibbi cihaz satış merkezleri yani medikal firmalar sigortalı hastalara yıllardır her koşulda hizmet vermektedir. Kazancın yanı sıra gönüllülük esasına dayanan mesleğimi kar zarar ve mesai kavramı düşünmeksizin yıllardır ifa etmekteyiz. Özellikle pandemi sürecinde ve devam eden süreçte hastalarımızı evlerinden çıkarmadan ihtiyacı olan tüm tibbi ürünleri kendilerine teslim ettik ve etmeye de devam ediyoruz. Bu ürünlerin başında yaşlı ve engelli bireylerin kullandıkları hasta alt bezleri gelmektedir.

01.06.2022 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklik yapmasına istinaden yayınlanan tebliğde hasta alt bezi ve çocuk alt bezlerinin ödemeleri medikal firmalar ve ecznelerden çıkanlip direk şahıs ödeme kapsamına alınmıştır. Bu durum hasta sağlığı ve hastaların Sağlık Bakanlığı kayıtlı ürünlere erişimini tehliye sokacaktır. Ayrica kamu kaynaklarının israfı noktasında ve tıbbi cihaz malzeme sektörünün gelecegenin tehlikeye girmesi noktasında bizlerde derin endişeler yaratmaktadır.

Bahsi geçen değişilik ile hastaların: Ürün Takip Sistemiyle devletin kontrolünde ve reçete edilmiş miktarda ürüne erişimi, SGK anlaşmalı ve ruhsathi medikal firmalar ve eczaneler aracılığı ile garanti altında alınmışken ürün takibi imkansız hale gelmektedir Ayrica medikal firmalar ve eczaneler gerekli tüm kalite belgeli ürünleri hastalara ulaştırırken merdiven altı ürünlerin devlet tarafindan karşılanma riski oluşacaktır.

BU BİR HALK SAĞLIĞI MESELESİDİR.Yeni tebli dahilinde ödemeler engelli ve yatalak hastaların şahsi hesabına yatırılacağı için ürünlere kendi imkanlar dahilinde ulaşamayacaklardır. Ayrıca bu hastalarımızın, kendine rapor ve reçete edilen ürünlere erişim, hasta yakınlarının insiyatifine, hiçbir devlet kontolü olmadan bırakılmış olacaktır. Bu durum anayasamızda belirtilen Sosyal Devlet ilkesi ile açıkça çelişmektedir. Hali hazırda bu kontrol mekanizması Urun Takip Sistemi araciliği ve SGK MEDULA sistemi üzerinden medikal firmalar ve eczaneler tarafından sorunsuz bir şekilde yürütülmektedir

Son olarak, Tibbi Cihaz Satış Merkezleri yani medikal firmalar, 2022 yılı özelinde Sosyal Güvenlik Kurumu ile yaptıkları sözleşmeler dahilinde villik satın alma planlarını ve stoklarını oluşturmuşlardır.

Ayrica Sosyal Güvenlik Kurmu'na kesilen faturalara istinaden kredi kullanimina, stok alumina ve borçlanmaya gitmişlerdir. 1 temmuzdan itibaren geçerli olan yeni teblig. Sözleşme dönemi sona ermeden geçerli olduğu için medikal firmalar içinden çikilamaz ticari bir dar boğaza girecektir.

İstihdamlarını devam ettirmekde zorluk çekecektir. Bahsi geçen değişiklik perakende satış yapan, ithalat yapan, ihracat yapan ve dağitim yapan yaklaşık 13500 medikal firmayi olumsuz etkileyecektir. Belki de bir çok firma kepenk kapatacak ve 10 binlerce çalışan işsiz kalacaktır.

Yukarıda bahsi geçen sebeplere istinaden alınan bu karardan ivedi sekilde dönülmelidir

Kamuoyuna saygıyla arz olunur.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol