MENÜ

Hz. Ali'ye Hakaret Eden Musa Eroğlu’na Hapis Cezası

Yayınlanma Tarihi : 05.02.2023 18:13 Bu haber 849 defa okundu

Halk müziği sanatçısı Musa Eroğlu, sosyal medyada büyük tepkiye neden olan, Hz. Ali’ye hakaret içeren görüntüleri sebebiyle hapis cezası aldı.

Paylaş Paylaş Paylaş
Hz. Ali'ye Hakaret Eden Musa Eroğlu’na Hapis Cezası

Ankara 57. Asliye Ceza Mahkemesi, Musa Eroğlu’na “kutsal değerlerin aşağılanması” gerekçesiyle 6 ay hapis cezası verdi.Hz. Ali'ye Hakaret Eden Musa Eroğlu’na Hapis Cezası

Pir Hünkâr Hacı Bektaş Veli Dergâhı Serçeşme Vakfı, repertuarında Alevi inanç müziği örneklerine de sık sık yer veren müzisyen Musa Eroğlu'nun Hz. Ali hakkındaki sözleri nedeniyle şikayette bulunmuştu.Hz. Ali'ye Hakaret Eden Musa Eroğlu’na Hapis Cezası

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen şikayet dilekçesinde kutsal değerlere hakaret edildiği belirtilerek, sanatçı “görüntülerde Hz. Musa ve Hz Ali’yi aşağılamaktadır, ayrıca İslam’a ve Aleviliğe inanan vatandaşlar ‘öküz, kuzu’ gibi benzetmelerle aşağılanmaktadır” ifadelerine yer verilmişti.Hz. Ali'ye Hakaret Eden Musa Eroğlu’na Hapis Cezası

EROĞLU’NUN HAPİS CEZASINA NEDEN OLAN SÖZLERİHz. Ali'ye Hakaret Eden Musa Eroğlu’na Hapis Cezası

Sosyal medyada hızla yayılan ve Alevi inançlı yurttaşlar arasında büyük tepkiye neden olan videoda müzisyen Musa Eroğlu alkollü bir ortamda, “Zülfikarın ağırlığı 2 ton 700 kilo. Tasviri doğruysa onu anca Tanrı kullanabilir. Kul kullanamaz çünkü ağır gelir. Bunu kullanan Ali’yi birisi g**ne bir bıçak sokup öldürüyor. Şimdi düşün, 2 ton 700 kilo kılıç taşıyan herifi biri kamayla öldürüyor. Gel de buna inanasın.” ifadelerini kullanmıştı.Hz. Ali'ye Hakaret Eden Musa Eroğlu’na Hapis Cezası

ALEVİ VATANDAŞLARDAN VE SANATÇILARDAN TEPKİ

Musa Eroğlu’nun Hz. Ali’ye yönelik ifadeleri özellikle de Alevi inançlı vatandaşlar arasında büyük tepki çekti. Binlerce kişinin tepkilerini Musa Eroğlu’na ait olduğu öne sürülen sosyal medya hesaplarında dile getirdiği görüldü.

Alevi inanç temsilcilerinin Musa Eroğlu hakkında suç duyurusunda bulunması yanında, Alevi kökenli olduğu bilinen çok sayıda müzisyen de Musa Eroğlu’nun ifadelerine tepkisini gösterdi.  

Ünlü müzisyen Yıldız Tilbe Eroğlu’nun sözlerine tepkisini sosyal medya hesabından şu paylaşımı ile dile getirdi:

“Allah'a da, gönderdiği din ve peygamberlere de, ehlibeyt ve ashabına da kimsenin eli, dili ulaşamaz. Allah'ın kitabına, peygamberlerine, ehlibeyt ve ashabına haksızlık yapan ve bunu Allah'a, kitaba peygambere dayandıran bütün kurum ve kişileri Allah'a havale ediyorum.”

ALEVİLER MAHKEME KARARINI OLUMLU KARŞILADI

Musa Eroğlu’nun Hz. Ali hakkındaki hakaret içeren ifadeleri nedeniyle hapis cezası alması Alevi inançlı vatandaşlar arasında olumlu karşılandı.

Hiç kimsenin başka inançlı insanların kutsal kabul ettiği değerlerine hakaret etme hakkı olmadığını vurgulayan vatandaşlar, Musa Eroğlu’nun aldığı cezanın Alevilerin değerlerine karşı saygısız ifadeler kullanmayı düşünen diğerlerine de ibret olması tavsiyesinde bulundular.

İNANMASANIZ DA, SAYGI GÖSTERMEK ZORUNDASINIZ!

Aydınlık'a konuşan Pir Hünkâr Hacı Bektaş Veli Dergâhı Serçeşme Vakfı Sözcüsü ve Alevi inançlı vatandaşlar adına savcılığa yapılan şikayetin de sahibi olan Avukat Ali Timurtaş Özmen mahkeme kararını “Musa Eroğlu kararı başta kendisi olmak üzere değerlerimiz üzerinden hayatlarını kazanan ama ona bir saygıyı çok gören herkese ibret olsun. Bu tür davranışlarda bulunanların peşinde olacağız. Herkese sözümüz şudur: İnanmasanız da saygı göstermek zorundasınız. Kutsal değerlerimiz hakkında kimse öyle ileri geri konuşamaz.” sözleriyle değerlendirdi.

HERKES HADDİNİ BİLMEK ZORUNDADIR

Mahkemenin aldığı hapis cezası konusunda görüşlerine başvurduğumuz Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Başkanı Mehmet Şahin de mahkeme kararı hakkında şöyle konuştu:

“Musa Eroğlu’nun özel bir ortamda, maksadını aşan bir ifadeyle Alevilerin Kutsal Değerleri üzerinden yapmış olduğu değerlendirmeler sosyal medyada paylaşılınca Alevi Kamuoyunda haklı bir tepkiye sebep olmuştu.

Bu söylemlerin mahkemeye taşınması ve yargılama sonucunda Musa Eroğlu’na 6 ay hapis cezası verildiği ve cezasının paraya çevrildiğini basından öğrendik.

Kişinin mevkisi,makamı, sosyal statüsü ne olursa olsun Alevilerin kutsallarına  ve inançsal kurallarına  dil uzatmasını asla kabul edemeyiz. Herkes  haddini bilmek zorundadır.

Birlik ve beraberliğe  en fazla gereksinim duyduğumuz, etrafımızın kan gölüne döndürülmeye çalışıldığı bir dönemde, Alevi inancının içini boşaltarak ve Alevileri gerici, bölücü çetelerin payandası yapmaya çalışanlara karşı herkes yazdıklarına, konuştuklarına ve davranışlarına özen göstermek zorundadır.”

İNANCA HAKARET FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİLDİR

Alevilik çalışmaları ile bilinen gazeteci Ali Rıza Özkan da, mahkeme kararını olumlu değerlendirenler arasında. Özkan açıklamasında “Bu kararın önemi davalının isminden dolayı değildir. Ancak, Alevilere ve Alevi inancına hakaret etmenin “fikir özgürlüğü” olmadığının anlaşılması açısından bu karar çok önemlidir ve örnek bir karardır. Toplum barışını bozan, fitne ve çatışma yaratan ifadelerin hak ettikleri cezayı almaları vatandaşın adalete güvenini pekiştirir.” ifadelerini kullandı.

Eroğlu'na verilen hapis cezasının, sanığın yaşı ve sicili göz önünde bulundurularak mahkeme tarafından 2 bin 240 lira para cezasına çevrildiği öğrenildi.

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol