MENÜ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Yayınlanma Tarihi : 21.07.2023 14:21 Bu haber 143 defa okundu

Melih MERİÇ Gaziantep Milletvekili 

Paylaş Paylaş Paylaş
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Türkiye’nin imalatçı ve ihracatçı firmaları, uygulanan yanlış ekonomi politikaları nedeniyle ayakta duramaz hala gelmişlerdir.

Nakit dar boğazından geçen bu firmaların krediye erişimde yaşadığı zorluklar, ihracat bedeli dövizin Merkez Bankası’na satılma zorunluluğu, Merkez Bankası döviz kuru ile serbest piyasa ve bankalar arasındaki kur farklılıkları imalat ve ihracat sektörümüzün faaliyetlerini sekteye uğratmıştır.

 sorularımın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet şimşek tarafından yanıtlanmasını Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 99 uncu maddeleri gereğince talep ederim.   

Türkiye’nin imalatçı ve ihracatçı firmaları ekonomimizin bel kemiği olduğu gibi ülkemizin gelişmesine ve istihdama çok ciddi katkı sağlamaktadırlar.  

Uygulanan yanlış ekonomi politikaları ülkemizi derin bir ekonomik krize soktuğu gibi imalatçı ve ihracatçı firmaları da ayakta duramaz hala getirmektedir.  Nakit dar boğazından geçen bu firmaların krediye erişimde yaşadığı zorluklar, ihracat bedeli dövizin Merkez Bankası’na satılma zorunluluğu, Merkez Bankası döviz kuru ile serbest piyasa ve bankalar arasındaki kur farklılıkları imalat ve ihracat sektörümüzün faaliyetlerini sekteye uğratan uygulamaların başında gelmektedir.

Konuya ilişkin olarak;

1. Sanayici ve ihracatçıların gerek Eximbank gerekse diğer bankalardan krediye ulaşımlarını kolaylaştırmak adına yapılan bir çalışma var mıdır? Reel sektörün finansmana zamanında ve uygun koşullarda ulaşması için yapılan çalışmalar nelerdir?

2. Aynı gün içinde, hammadde almak için dövize gereksinim duyan, yurt dışına sattığı ürünün ihraç bedelinin %40’ını da Merkez Bankasına satmak zorunda kalan firmaların, döviz alış kuru ile döviz satış kuru arasındaki fark dolayısıyla zarara uğramalarına neden olan, ihracat bedeli dövizin Merkez Bankası’na satılma zorunluluğu uygulamasına son verilecek midir?  Devlete de bir katkısı olmayan bu uygulama, firmalarımıza yaşattığı ciddi maddi kayıplara rağmen devam ettirilecek midir?

3. Girdilerinin %80’i döviz bazında olduğu için satışını döviz ile yapmak zorunda olan firmalar açısından, ödemelerin TL olarak yapılmasına dair başlatılan uygulama, alıcı ile satıcı arasında problemler yaratmaktadır. Çünkü Merkez Bankası, serbest piyasa ve bankalar arasındaki ciddi kur farklılıkları mevcuttur. Bu sorunu ortadan kaldırmak için planlanan/yürütülen bir çalışma var mıdır?  Detayları nelerdir?

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol