MENÜ

AÇLIK SINIRI 7500 Lirayı BULMUŞKEN MARKETLERE, PAZARLARA GİREMİYORUZ!

Yayınlanma Tarihi : 21.12.2022 18:50 Bu haber 382 defa okundu

HATAY KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ PLATFORMU Antakya Ulus meydanında kadınlar tolanarak basın açıklaması yaptı:

Paylaş Paylaş Paylaş
AÇLIK SINIRI 7500 Lirayı BULMUŞKEN MARKETLERE, PAZARLARA GİREMİYORUZ!

Kadınların büyük çoğunluğu ya asgari ücrete ya da asgari ücretin altında çalışıyor! Geniş tanımlı kadın işsizliği %30!  Açlık sınırı 7500 lirayı, yoksulluk sınırı 23.000 lirayı bulmuşken; AKP iktidarının bize dayattığı sağlıksız beslenme, gıdaya erişememe, yoksulluk ve açlık! Sağlıklı gıdaya ulaşım hakkımız demekten ve bir arada olmaktan biz kadınlar vazgeçmiyoruz.AÇLIK SINIRI 7500 Lirayı BULMUŞKEN MARKETLERE, PAZARLARA GİREMİYORUZ!

Ağustos verilerine göre; en yoksul gelir grubu, yani bizler % 133,2 oranında gıda enflasyonu hissediyoruz. Gıda enflasyonu üç hanelere varmışken; saraylarında, koltuklarında, yalılarında, rezidanslarında şatafattan ödün vermeyenler, kamu kaynaklarını cebe indirenler kadınlara, çocuklara, halka açlığı dayatıyor! Peki bizler bu hırsızlığı, bu yoksulluğu, bu açlığı kabul ediyor muyuz?AÇLIK SINIRI 7500 Lirayı BULMUŞKEN MARKETLERE, PAZARLARA GİREMİYORUZ!

Emeğimizi, ekmeğimizi, suyumuzu çalan erkek iktidara, sermayedarlara, çetelere geçit vermeyeceğiz! Hesap soracağız!AÇLIK SINIRI 7500 Lirayı BULMUŞKEN MARKETLERE, PAZARLARA GİREMİYORUZ!

Bankalar, sermayedarlar cebimizden çalıp karlarını %400’e katladı. Akp iktidarı halkla, açlar ve işsizler yığınıyla dalga geçmeye utanmıyor. Açlık, yoksulluk ölümlerine, cinayetlere yol açıyorlar!AÇLIK SINIRI 7500 Lirayı BULMUŞKEN MARKETLERE, PAZARLARA GİREMİYORUZ!

Erkekler, erkek devlet, AKP, 5’li çete, TÜSİAD, sermayedarlar, rantçılar, yandaşlar!

Ama biz kadınlar isyanımızla umudu büyütmeye, örgütlenmeye devam ediyoruz ve demokratik, halkçı bir gelecek için pes etmiyoruz!

Kadınlar; iktidarın, sermayedarların, erkeklerin bizden çaldıklarıyla doldurdukları testileri kırmaz mı zannediyorsunuz?

Yolsuzluk, hırsızlık, liyakatsizlik içerisinde tüm ülkeyi ve toplumu çürümüş bir düzene mahkum etmeye çalışan siyasi iktidar, bir de ‘yolsuzlukları seçim öncesinde biz bitireceğiz’ diyor. Tabii o esnada kimin oğlu kaç milyon çalmış, kimin kızı nerede çalışmadan çift maaş alıyor haberlerini okuyoruz. Çürümüşlüğün hız kazanması; iktidarı kaybetmenin korkusu bir tarafa ‘gidene kadar ne kadar çalsak kardır ve madem şiddeti sonuna kadar kullanacak devlet aygıtını da elimize geçirmişiz o zaman neden testinin dibini görmeyelim’ rahatlığı ile ilerliyor.

Kadın yoksulluğu, işsizliği ise; erkek devlet ve hükümet tarafından giderek artan ekonomik şiddet olarak kadınlara dayatılmaya çalışılıyor. Çünkü bu testi kamu kaynaklarının gaspı, evden iş yerlerimize kadar emeğimizin ödenmeyen karşılığı ile dolu.

En son 2022 yılı başında bir önceki yıla göre %30 artışla 182 Milyar TL olan savunma ve güvenlik bütçesi Temmuz’da yapılan ek bütçe ile 220 Milyar TL’yi aşmıştır.  Savunma ve güvenlik harcamalarının son dört yıl içinde iki kattan fazla artarak 2021 itibari ile 140 milyar TL’ye ulaşmıştır.  2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nde Savunma ve Güvenliğe ayrılan bütçe yüzde 30 artarak, 181 Milyar TL olarak belirlenmiştir.

Kadınlar açısından başta işgücüne, istihdama katılma eşitsizliği olmak üzere mevcut olan eşitsizlikler artmıştır.

Pandemi sürecinde en fazla yoksullaşan, istihdamdan koparılan işsiz kalan, daha fazla ücretsiz ev içi emek ve bakım emeği harcamak zorunda bırakılan yine kadınlar olmuştur.

Dolayısıyla, tüm kadınların eğitim ve gelir getirici istihdam imkanlarının arttırılarak yoksulluğunun ortadan kaldırılmasına yönelik politikalara yer veren, kadın emeği üzerindeki çifte sömürüyü ortadan kaldırılmaya dönük önemlerle ekonomik anlamda güçlendirilmelerini hedefleyen Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçelemeye olan ihtiyaç çok daha yakıcı hale gelmiştir.

Buna rağmen bütçe süreçlerinde Toplumsal Cinsiyete Duyarlı bütçeleme yok sayılarak kadınlar işte, evde, sokakta ikinci sınıf vatandaş haline getirilmiştir. Kadın emeği güvencesiz, düşük ücretli, esnek, kuralsız istihdamın kaldıracı yapılmıştır.

Kadınlar geçinemiyor!

Artık görmeye alıştığımız kuyruklarda da durum ayrı değil. Ekmek kuyruğu, yağ kuyruğu, yardım kuyruğu kısaca ne kuyruğu olursa olsun saatlerce bekleyen ve uzun sıralar oluşturan yine kadınlar!

Genç kadın işsizliğinin %43’e ulaşmasını, gıda enflasyonunun %133’ü geçmesini, ulaşıma gelen onlarca zammı, dayatılan işsizliği, yoksulluğu kabul etmeyen tüm kadınlar için isyan zilleri çalıyor.

Yine son dönemde ev kiralarına ve öğrenci yurtlarına gelen devasa zamlar ile barınabilmek kadınlar için  çok daha zor. Özellikle üniversite okuyan genç kadınların yurt ücretleri karşısında çaresiz kaldıkları ve birçoğunun barınacak bir yer bulamadıkları için ‘aile’ evlerine geri döndüklerini biliyoruz. Açıklanan verilere göre şu an okula gitmesi gereken 800 bin kız çocuğu okula gidemiyor.

Sendikalaştıkları için, işten atıldıkları için, haklarını aradıkları için, çocuklarına bir öğün yemek hazırlayamadıkları için isyan eden kadınlar; iktidarın, sermayedarların, erkeklerin bizden çaldıklarıyla doldurdukları testileri kırmaz mı zannediyorsunuz?

Bu sorumlular kadınları yoksulluğa, şiddete, ölüme mahkûm etmeye çalışıyor. Bankalar, sermayedarlar cebimizden çalıp karlarını %400 e katladı. Ama bizler kadın dayanışmamızla, feminist isyanımızla umudun dalgasını büyütüyoruz ve demokratik-halkçı bir gelecek için pes etmiyoruz! Bu sefil yiyiciler, rantçılar, hırsızlar gidecek ve bunun için 2023’ü beklemeyeceğiz!

Tüm bunlar bize gösteriyor ki bir avuç erkek servetlerine servet katmaya devam ederken milyonlarca kadın daha da yoksul hale getiriliyor.

Biliyoruz ki erkek egemen iktidar her geçen gün biz kadınların hayatlarına, haklarına saldırmaya devam ederken güç ve çözüm bulduğumuz yer kadın dayanışmamızı artırmak, daha da güçlendirmek olacak.

Kadınlar olarak üniversitelerden, amfilerden, iş yerlerinden, atölyelerden, sıralardan, sokaklardan, gecelerden bir an olsun vazgeçmiyoruz.

YAŞASIN KADIN DAYANIŞMAMIZ

YAŞASIN FEMİNİST MÜCADELEMİZ

Video Haber : ⬇️⬇️⬇️

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket : HATAY KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ PLATFORMU KADIN
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol