MENÜ

HATAY'IN SİMGESİ ASİ ZEHİR AKIYOR!

Yayınlanma Tarihi : 30.11.2022 09:28 Bu haber 475 defa okundu

Antakya Çevre Koruma Derneği(AÇKD) Yönetim Kurulu adına açıklamada bulunan Nilgün Karasu,Hatay'ın Simgesi Olan Asi Nehri'ndeki kirliliği,gündeme taşıdı. Karasu,açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Paylaş Paylaş Paylaş
HATAY'IN SİMGESİ ASİ ZEHİR AKIYOR!

Lübnan’ın Bekaa Vadisinin doğu kısmından doğan, toplam uzunluğu 386 km olan, Suriye’den geçip Ülkemizin topraklarında Hatay’ın Samandağ ilçesinden Akdenize dökülen, kentimizin göz bebeği Asi Nehrinin maruz kaldığı kirlilik baskısından yoğun endişe duymaktayız. Asi nehri, daha Suriye’den Türkiye topraklarına girdiğinde neredeyse canlı yaşamına izin vermeyecek seviyede biyolojik ve kimyasal olarak aşırı kirlilikle yüklüdür.HATAY'IN SİMGESİ ASİ ZEHİR AKIYOR!

Her yıl zeytin mevsiminde rengi değişen Asi Nehri için gelenek bu sene de bozulmadı. Zeytinyağı fabrikalarının neden olduğu simsiyah akan nehirdeki canlı yaşamı tehdit altında!! Zeytinyağı fabrikaları hasat mevsiminde, yaklaşık bir ay boyunca atıklarıyla nehri siyaha boyuyor. Fabrikalar zeytini işlerken, içerdiği yüksek miktardaki yağ, yüksek miktardaki kimyasal oksijen ihtiyacı ile düşük moleküler ağırlıklı fenolik maddeler nedeniyle arıtılabilirliği güç olan bir atık ortaya çıkarıyor. Kirlilik yükü son derece yüksek olan bu atık, kimi işletmeler tarafından Asi Nehrine veriliyor. Bu kirlilik, suyu bulanıklaştırarak ışık geçirgenliğini ve oksijen miktarını azalttığı için suyun içindeki canlılar ciddi yaşam tehlikesiyle karşı karşıyalar ve  çok sayıda başka ekosistemi de bozmaktadırlar. Oysa ki 2006 yılında yürürlüğe giren Çevre ve Atık Yönetimi yasası ile bu atık suların, doğaya bırakılmaları yasaklanmıştır. Bırakan işletmelere para ve hapis cezası var hükmüne rağmen her sene aynı kirlilik ile karşı karşıyayız. Tüm bu ciddi sorunların karşısında kamusal yaptırımın yetersizliği düşündürücüdür.

Zeytinyağı atığı sahip olduğu asidik özelliği ile dönüşü olmayan çevre felaketlerine yol açar. Asi Nehrini kaplayan kara sudan dolayı, sucul yaşam büyük tehlike altında. Bu kirlilik nedeniyle oksijen seviyesinin düşük olduğu Asi Nehrinin durgun olan yerlerinde her sene olduğu gibi balık ölümleri başlayacak.  Kara suyun diğer bir tehlikesi de kontrolsüz olarak tarım topraklarına bırakılması. Bu durum toprağın gözenekli, fiziksel, kimyasal özelliklerini, toprak kalitesini değiştirip bitki gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Yaşanan bu soruna çözüm getirilmesi, arıtma ve bertaraf denetiminin yapılması şarttır. Her sene dönemsel olarak yaşadığımız bu kirlilik için ilgili tüm kurumların önlemlerini alması ve denetimlerini yapması gerekmektedir.  

Her mevsim ayrı bir tehlike ile karşı karşıya kalmakta olan nehrimiz yazın susuzluk ve  su sümbülleri şimdide zeytin yağı fabrikalarının verdiği kirliliğe maruz kalmaktadır.

Yeterli önlemlerin alınmasını, zeytinyağı üretim işletmelerinden çıkan atık ve kirli suyun nehre boşaltılmasının engellenmesini, bu kirliliğe bir an önce çözüm getirilmesini ve çevre kirliliğini, kötü görüntüyü, nehirde yaşayan canlıların her yıl bu mevsimde aynı kirliliğe mahkum kalmasını istemiyoruz. Bu görüntüler medeniyetler şehri İlimize hiç yakışmıyor.

 

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket : AÇKD Nilgün KARASU ASİ ASİ NEHRİ ÇEVRE
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol